» Szülőknek » Gyermekbetegségek » Tetanusz


Tetanusz


Mi a tetanusz?
A tetanusz a központi idegrendszer nagyon súlyos - néha végzetes kimenetelű - betegsége, melyet a Tetanus baktérium által termelt méreganyag (toxin) okoz. Az ember szervezetébe a Tetanus baktérium földdel vagy trágyával szennyezett nyílt seben keresztül tud bejutni. Szerencsére Magyarországon (és a fejlett országokban) a tetanusz betegség előfordulása nagyon ritka, mert a betegséggel szemben hatékony védőoltással rendelkezünk, amely részét képezi a kötelező gyermekkori oltásoknak.

Hogyan fertőz a tetanusz?
A tetanusz nem fertőző betegség, vagyis emberről emberrel nem terjed. A szervezetbe mély bőrsérülésen vagy szúrt seben keresztül jut be. A betegség a baktérium szervezetbe jutása után 2-14 nappal alakul ki.

Mik a tetanusz tünetei?

  • rendkívül erős izomgörcsök (jellegzetes a szájzár)

  • szapora pulzus

  • láz

  • izzadás

  • nyelési nehézség

  • a légzőizmok görcse miatt légzési elégtelenség

Hogyan diagnosztizálható a tetanusz?
A tünetek és a kórelőzmény egyértelművé teszik a betegség diagnózisát.

A tetanusz kezelése
Ha a bőrt talajjal szennyezett sebzés érte, a sebet igen alaposan ki kell tisztítani. Ha a sebzés mély (össze kell varrni, vagy egyéb sebészi ellátást igényel) akkor a sebészi ellátással egyidejűleg tetanusz "ellenmérget" kell adni a gyermeknek (TetIg injekció).
Amennyiben a betegség már kialakult, kezelése nagyon nehéz és összetett feladat. Fontos az izmok lazítása, a nyugtatás, gépi lélegeztetés, ismételt TetIg injekciók adása.

A tetanusz megelőzése
A gyermekkori kötelező védőoltások között szerepel a Tetanus elleni védőoltás, melyet minden gyermek megkap. Felnőttkorban emlékeztető oltás adása szükséges (általában 10 évente).A visszalépéshez használja böngészője "vissza" gombját, vagy kattintson ide!

Ezeken az oldalakon található információk csak tájékoztató jellegűek,
semmi esetre sem helyettesítik az orvosi konzultációt.
Elérhetőségek: 2144 Kerepes, Tölgyfa u. 3, tel.: 06-28-560-410               térkép